Şu anda çok yaygın olmasa da yakın gelecekte ağzımıza sakız olacak bir terimi anlatmak istiyorum. Bulut bilişim kabaca, verilerin ve operasyonel işlemlerin lokal işletmeler ve lokal bilgisayarlar üzerinde işlenmesi yerine, devasa boyutlarda veri işleme ve depolama kapasiteleri olan merkezleri kullanarak internet üzerinden işlenmesi mantığıdır.
Aslında günümüzde farkında olmadan bu teknolojiyi kulanıyoruz. Birçok küçük web şirketi kendi veri merkezlerine sahip olacak finansmana sahip değil. Dolayısı ile bu şirketler Amazon ve Google’un devasa veri merkezlerini kullanıyor. Sonuçta basit birer web hizmeti de olsa bulut bilişimin ilk bacağını oluşturuyor.
Diğer bir bacağı ise sadece veri ve hosting hizmetinden başka Salesforce.com gibi müşteri yönetimi ve muhasebe yazılım uygulamalarını içeren iş uygulamalarını içeriyor. Böylece şirketler yüksek ücretli sistemleri lokal olarak satın almak ve bakımları için kaynak ayırmak yerine uzaktan buluta bağlanarak işlerini devam ettirebiliyorlar.
Büyük şirketler ise bulut bilişimi kullanma konusunda henüz çok hevesli değiller. SAP ve IBM bu konuda çalışmalar yürütüyorlar. Hatta IBM, yeni teknolojileri sergilemek üzere İrlanda’da bir bulut merkezi kurdu.
Bulut teknolojisi ilerisi için 1 dolara kadar satılabilecek bilgisayarların önünü açabilir. Sadece istemci olarak çalışacak ve donanımsal olarak çok konfigrasyon gerektirmeyecek ev ve ofis bilgisayarları bizi bekliyor gibi görünüyor.
Kaynak:BusinessWeek Türkiye, 2008