Daha önce bu konuyla ilgili “Organizasyonunuzun Entropisi Kaç” adı ile bir yazı yazmıştım. “Bir organizasyona iş yaptırmak için ne kadar dışardan enerji harcıyoruz?” sorusu aslında organizasyonun verimliliği ve doğru modelde olup olmadığı ile ilgili bir gösterge olabilir diye düşünüyorum.
Entropi bir termodinamik yasası ve evrendeki her maddenin yüksek entropiden düşük entropiye doğru gideceğini söyler. Herşey gibi biz insanlar da bu yasaya tabiyiz. İnsanın doğup, büyüyüp, yaşlanıp ölmesi aslında Entropisinin zamanla sıfırlanması demek. Eğer dıştan bir müdahale olmaz ise diğer her madde gibi insan da yavaş yavaş çözülerek(dağılarak) entropisini sıfıra indirir yani ölür. Biz dışardan beslenme ile bu süreyi mümkün olan en uzun süreye çıkarmaya çalışıyoruz. Ancak her canlı gibi eninde sonunda dağılma sürecine giriyoruz.
Şimdi buraya kadar okuyunca bu terimi nasıl organizasyon ile bağdaştırabiliriz. Şöyle ki; organizasyonlar elbet bir somut bir madde değil, daha çok soyut bir kavram ancak onun da bir entropisi var. Siz bir insan grubunu belli bir düzende ve işleyişte tutmak istiyorsanız bu doğal bir halde kendiliğinden olmaz. Dışarıdan bir enerji ile onu bu işlevde tutmak zorundasınız ve bunun bir maliyeti var. Bunu yapmaz iseniz ilgili insan grubu başı boş bir şekilde iş yapacak ve bir süre sonrada dağılacaktır, yani entropisi sıfıra inecektir.
Bugün tüm şirketler ve organizasyonlar istedikleri çıktıyı alabilmek için organizasyonlarına sürekli dışardan enerji(para, insan, donanım, motivasyon, vizyon, misyon) sağlıyorlar. Böylece entropiyi belirli bir dengede tutmaya çalışıyorlar. Bu enerji akışı kesildiğinde ilgili organizasyon dağılma sürecine giriyor.
Yazının asıl konusuna gelecek olursak aynı çıktıyı üreten iki organizasyon düşünelim. Birisinin entropisi yüksek, diğerinin ise düşük. Yani birisine aynı çıktıyı alabilmek için diğerine nazaran çok daha fazla enerji(para, insan, donanım vb) veriyoruz. Diğeri ise aynı çıktıyı çok daha azına yapıyor. Yani verimliliği yüksek.
Buradan entropisi yüksek olan organizasyonla ilgili ne çıkarım yapmalıyız? Bir organizasyonda bir işi yaptırmak için neden fazla enerjiye gerek duyulur? Benim ilk başta akılma gelenler şunlar oluyor
- İş içeriği ile uyumlu olmayan organizasyon yapısı
- İnsan kaynağının kalitesi
- İnsana yeterince değer ve sorumluluk verilmemesi
- Vizyon ve misyonun doğru belirlenmemesi veya çalışanlara kadar inmemesi
- Donanım ve yazılım kalitesi
- vb.
Sizin görüşünüz nedir? Yorumlarınızı yazının altına yazabilirsiniz.