Otomotiv-Teknoloji iş birliği ve itibara etkisi

2009 yılında Bilgi MBA’de bitirme projem Kurumsal İtibar Yönetimi üzerine idi. Bu projede kurumların itibar ölçüm kriterleri ve sıralandırmalarının nasıl yapıldığını incelemiş, Reputation Institute’un 2008’de dünyadaki en itibarlı 60 şirketinin listesini vermiştim. Liste buyrun burada;

Untitled.png

Bu listenin nasıl hazırlandığı, itibarın nelerden oluştuğu ayrı bir konu. Ancak hepimizin bildiği birşey var ki itibar; marka değerine, şirket hisselerine ve satışlara pozitif etkisi olan önemli bir etken.

Listeyi biraz incelediğinizde fark edeceğiniz üzere listede bir tane otomotiv firması var, o da Toyota(1. sırada). Diğer otomotiv firmaları BMW, Daimler, VW ortada yoklar. Bunun sebebi o zamanlar Toyota’nın, yukarıda saydığım otomotiv firmaları içinde en yenilikçi gözüken, yenilenebilir enerji kaynağı ile çalışan motorlara en çok ve önce yatırım yapan şirket olması.

Bu dönemde henüz otomotiv – teknoloji etkileşimi sürücünün direkt deneyimleyeceği seviyede değildi. Teknoloji henüz motor içinde ve sürücünün direkt dokunacağı ve hissedeceği yerlere girmemişti.

Bu geçen 8 yılda otomobillerde nasıl değişiklikler oldu? Bir hatırlayalım;

  • Otomobiller artık IoT(Internet of Things) kapsamında bağımsız birer makine değil, diğer makinelerle bağlı araçlar haline geldi.
  • Telefonlarla ve uydularla bağlantı kurabiliyorlar ve sürücünün hayatını kolaylaştırıyorlar.
  • Neredeyse tablet büyüklüğünde dokunmatik ekranlara sahipler. Internete bağlanabiliyor, size yol ve trafik durumuna göre uyarıyorlar
  • Kör nokta uyarı sistemi, aktif çarpışma sistemine sahipler.
  • Kendi kendilerine park yeri bulup otomatik park edebiliyorlar.
  • Kendi kendilerine gitme özelliği ve diğer araçlarla iletişim halinde olma özelliği kazanmaya başladılar
  • Elektirikli ve pilli araçları artık yollarda daha çok görür olduk
  • Araç paylaşımı uygulama ve süreçleri hızla hayatımıza girmeye başladı.(yoyo, moovel vs.)
  • Pilot çalışma olarak bile olsa artık araçlar gün sonunda tüm bilgileri firmanın ana merkezine gönderebiliyor. Bu bilgiler ana sistem tarafından değerlendirilerek araçta muhetemel oluşacak sorunlardan, bakıma ne kadar kaldığı gibi bilgileri sizin kullanımıza sunuyor. Siz de tabletinizden aracım yağ seviyesi ne durumda, fren balataları daha ne kadar dayanır, yakında karşılacağım muhetemel sorunlar nelerdir görebiliyorsunuz. Belki ilerde siz birşey yapmadan servis randevusu alarak size bilgi maili atacak.

Görüdüğümüz gibi teknoloji o eski hantal endüstri devriminin ikonu olan otomobillere hızla nüfuz etmeye başladı.

Peki yukarıda hayatımıza giren yenilikleri düşündüğümüzde bunları daha çok hangi markalar yaptı dersem; BMW, Mercedes-Benz öncelikli olmak üzere Alman otomotiv sanayinin daha önde olduğunu söyleyebiliyoruz. Öyle değilse de en azında bunun pazarlaması ve iletişimini iyi yapıyorlar.

Tüm bunlar ışığında Reputation Institue’un 2013-2015 yılı itibar listesine(ilk 10) baktığımızda 2008’e göre oldukça şaşırtıcı bir liste ile karşılaşıyoruz

Capture

Daha önce ilk 60’da bir tane otomotiv firması varken. 2015’de ilk 10’da sadece 2 otomotiv firması var. Toyota ise maalesef 35.sırada. 2008-2015 arası ciddi bir itibar kaybı kendileri için. Bundan da ötesi kullanıcı artık bu firmaları daha heyecan verici, yenilikçi ve kendine yakın buluyor.

Capture2

Büyük otomotiv markalarının yıllar içinde birbirleri olan rekabetine güzel bir örnek de burada.

Capture3

Rapora göre bir çok farklı alanda güzel analizler çıkarmak mümkün. Ancak teknolojiye ve innovasyona yapılan yatırım ile bunun halkla ilişkilerinin doğru yapılmasının itibara direkt etkisini gösteren güzel bir analiz oldu benim için.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s