Mutluluğun Formülü = [(C1+ C2) * CWb ] + (Pi*CWp) +(Si*CWs) + (Ci*CWc) + (Ti*CWt)

Eğer yazımı yayımladığım sosyal platformlarda yukarıdaki başlığa tıklayıp buraya geldiyseniz muhtemelen mutluluğun formülü de neymiş diye merak edip geldiniz ve buradasınız. Ama maalesef ve üzülerek söylemeliyim ki burada bu formülden bahsetmeyeceğim. Çünkü bunun bir fomülü falan yok. Gününüzü gün edin, kafanıza bir şey takmayın, sağlığınıza dikkat edin bu yeterli:)

Aslına bakarsanız yazımın başlığı “Proje portföyünüzü tek sayfada rasyonel verilere dayanarak nasıl gösterirsiniz?” olmalıydı. Ama bu şekilde başlık ile bu yazımı yayınlasaydım çoğunuz buraya kadar bile okumadan pas geçebilirdi. Bundan sonrasını okumak ilginize ve sabrınıza kalmış.

Şirkette yapılan projelerden sorumlu olan kişiler (PMO director, Manager, CIO vs..) proje portföylerini düzenli bir şekilde takip etmek, projeleri risklerine ve önem sırasına göre üst yönetime sade ve yalın şekilde sunmak isterler. Her yiğidin yoğurt yiyişi farklı olduğu için de bu gösterimler doğal olarak farklı farklı olabilir. Ama burada ortak ve temel sorun bu gösterimlerin daha çok iç güdüsel veya politika gereği manipüle edilerek üst yönetime gösterilmesidir. Ancak projeler rasyonel verilere dayandırılarak tek bir sayfada üst yönetimin dikkatine sunulabilir. Nasıl mı? Birlikte bakalım.(Bu arada bu yöntem tamamen şahsıma ayit olup bi yerden kopyalanmış veya taklit edilmiş değildir. Gelişim ve önerilere açıktır).

Yöntemime göre projeleri tek bir sayfada bir arada gösterebilmek için onları öncelikle aynı cins sayısal birimden gösterebilmek gereklidir. Buna Project Indicator(PI) adını verdim. PI temelde beş kriter üzerine oturuyor. Projenin bütçesi, önceliği, stratejik olup olmaması, karmaşıklığı ve projenin bitişine ne kadar kaldığı. Hesaplanması da başlıkta görmüş olduğunuz formüle göre hesaplanıyor.

formul

Hesaplamanın detayını burada paylaşmak istemiyorum. Ancak size aşağıdaki örnek üzerinden nasıl bir grafiğe ulaştığımı göstermek istiyorum. Örneğimizde portföyde 10 adet proje bulunmaktadır. Projeler 2015 yılından başlayarak 2017’ye kadar uzanan bir aralıkta planlanmıştır.

infos

Projelerin yukarıda verilen durumuna göre aşağıdaki grafiği elde ettim. 10 projeden üst yönetimin (CxO ve veya daha üst) dikkat ve ilgisini vermesi gereken projeler öncelike P10, P6, P3 ve P2’dir.

pp

Eğer yazımı buraya kadar sıkılmadan okuduysanız, teşekkür eder, varsa sorum ve yorumlarınızı beklerim:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s