Proje yöneticisi ne kadar detaya girmelidir?

Proje yönetimi ile ilgilenenler ya da proje yönetimi ile ilgili eğitim alanlar bu başlıkla ilgili mutlaka bir şeyler duymuşlardır. Kitabi olarak da tanım, proje yöneticisinin projeyi yönetebilmek için konuyla ilgili %20’lik bir bilgisinin yeterli olduğunu söyler. Bu teoride bu şekilde ancak iş pratikte biraz farklılaşıyor. 6 yıldır proje yöneticisi ünvanı ile 3 farklı şirkette bir çok projede yer aldım. Her şirketin dinamikleri farklı olduğu kadar her projenin de dinamikler aynı şirkette olsanız bile değişiyor.

Sorunun cevabına gelince. Maalesef her projeye uygulanabilecek fix bir reçete yok. Projedeki kaynak durumuna, kaynakların yetkinliğine ve yönettiğiniz alandaki iş bilginize göre bu oran her projede değişkenlik gösterir. Ancak kesin olan bir şey varsa, proje yöneticisinin detay işlere girme yüzdesi arttıkça proje yönetimindeki zaaflar da doğru orantılı artacağıdır. Benim bu zamana kadar gözlemim bu şekilde.

Eğer çok süreç odaklı kalırsanız işi bilen kişileri yönetemez, onların sizi yönetmesine izin verirsiniz.

Eğer çok işin içine girerseniz( örneğin hem analistlik, hem tester’lık hem satın alma vs..) bu sefer de proje yönetimindeki bütünlüğü sağlayamaz, bir çok noktayı atlayabilirsiniz.

Hocam olan Savaş Şakar şöyle demişti; proje yönetimi %30 teoriden, %70 tecrübeden oluşur. Dolayısı ile proje yönetimi bir sanattır.

Dolayısı ile ne kadar farklı projede yer alırsanız ve yönetirseniz bu oranı ayarlamanız  daha kolaylaşacaktır.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s