PMI’ın yeni sertifikalarından olan Proje Yönetiminde Risk Yönetimi alanındaki sertifikasını pazartesi günü girdiğim sınavla aldım. Bu sertifikayı 1 senedir almayı düşünüyordum. Ciddi olarak çalışmaya Ağustos başında başladım ve geçen pazartesi sınava girerek almaya hak kazandım.
Sertifikayı almadan önce PMI’in registry’sinden Türkiye’de bu sertifikaya kaç kişi sahip diye baktım. Benim görebildiğim 1 kişi vardı. Ben de bu sertfikayı alan Türkiye’de 2.kişi oldum. Umarım bu sayı artar.
Çünkü bu sertfikaya çalışırken projelerde hep lafta kalan risk yönetimi konusunda gerçekten sağlam temellere dayanan bir bilgi birikimi oluyor. Ek olarak proje yöneticilerinin risk yönetimi konusundaki farkındalığını artırıyor.
Sınav 170 sorudan oluşuyor. PMP sınavında olduğu gibi 20 soru değerlendirmeye alınmıyor. Fakat bu soruların hangisi olduğunu siz bilmiyorsunuz. Sınavdaki sorular şu konulardan geliyor;
- Risk İletişimi
- Risk Analizi
- Risk Yanıt Planlama
- Risk Yönetişimi
Bu sınava girecekler için önerim risk yönetimi ile ilgili bol kaynak okuyup bolca soru çözmeleri. Çünkü sınav gerçekten sizin Risk yönetimini özümseyip özümsemediğinizi yönelik sorulardan oluşuyor.
Sınav ücreti PMI üyeleri için 520 dolar, üye olmayanlar için yanılmıyorsam 650 dolar civarında. Ben üye olduğum için 520 dolar ödedim.
Sınav yeri İstanbul’da tek, Prometric Bakırköy Town Center. Sınav ortamı güzel ve sakindi.
Bununla ilgili aktaracaklarım bu kadar.
hayırlı olsun, tebrikler : )
Teşekkür ederim
Öncelikle tebrikler, hayırlı olsun. Bu konuda merak ettiğim, bu sertifikanın Türkiyede önem derecesi? Yani bilişim firmaları bunu ne kadar önemsiyor? Ayrıca Yurtdışında bu sertifikanın önemi ne kadar? Bu konuda bir bilginiz var mı? Karşılaştırdığınız da..
Merhaba,
Teşekkürler.
PMI yanılmıyorsam 2007-2008'den sonra sertifika portföyünü genişletti. Sadece PMI-RMP değil, PMI-SP, CAPM, PgPM gibi sertifikaları da ekledi. Dolayısı ile bu sertifakaların PMP kadar yaygın ve geniş kabul görür olmasını beklemek yanlış olur. Ama zamanla bunun önemi artacaktır.
Zira Risk yönetimi Türkiye'de proje yönetiminde olduğu gibi çok babadan kalma yöntemlerle yapılmakta ya da hiç yapılmamakta.
Yurtdışındaki durumu açıkçası bilmiyorum, fakat bu tip sertifkasyona ve özellikle projelerde risk yönetimine oldukça önem verdiklerini katıldığım sempozyumlarda ve okuduğum makalelerde görebiliyorum.
Ek olarak şunu belirtmek isterim, bana göre CAPM hariç(Çünkü bu proje yönetiminde daha az tecrübeler için PMP'nin eşleniği) diğer sertifikalar almadan önce PMP'nin alınması gereklidir. Çünkü bunu proje yönetiminde bir uzmanlaşma olarak görmekteyim.Dolayısı ile Temelinde PMP'nin yatması gerektiğine inanıyorum
hayırlı uğurlu olsun hocam, bize de nasip olur inşallah 🙂
Hayırlı olsun. PMI-RMP maalesef ülkemizde hiç bilinmiyor, zaten sertifika sahip sayısından da böyle olduğu anlaşılıyor. Umarım sizler gibi kişilerin sayesinde kurumlarda Risk ve bu sertifika konusunda bilinç artar.
Hakan Kantas
Teşekkürlet Hakan bey,
Benim bu sertifikanın ülkemizde de öneminin artacağına dair bir umudum var. İnşallah haklı çıkarım…