Devrim Arabaları ve Proje Yönetimi

Devrim Arabaları filmini vizyondayken izleme fırsatı bulamamıştım. Dün ilk defa televizyonda izledim. Mesleğim proje yöneticiliği olduğu için filmi de ister istemez o gözle izlemeye başladım. Filmi çok beğendim ve şunu söylemeliyim ki hangi sektörden olursa olsun her proje yöneticisinin, ekip liderinin bu filmi izlemesi gerekir. Bana göre özetle filmde bir proje yöneticisinin veya ekip liderinin karşılaştığı zorluklar, takım motivasyonu, kaynak planlama, bütçe planlama, zaman planlama hemen hepsi var.

Örneğin
– Ekip baştan 130 günde sıfırdan araba yapma taahhütü ile işe başlıyor. Sonradan bu sürede 2 araba yapmaları isteniyor.(Zaman ve Kapsam Yönetimi)

– Ekibin toplanması için çok iyi bir kaynak araştırması yapılıyor ve işinde uzman kişiler biraraya getiriliyor(Kaynak Planlama)

-Ekip ilk başta biribirine pek alışamazken, yaşanan zorluklar ve de proje yöneticisinin kararlı tutumu ile tam bir takım haline geliyor(Ekip yönetimi)

– İşin nerdeyse yarısına gelindiğinde vaat edilen bütçede önemli kısıntılara gidiliyor.(Bütçe Yönetimi)

– Dışarıda ise negatif bir kampanya ile kamuoyu aleyhte yanlış bilgilendiriliyor, bu sebeple takım üzerinde negatif motivasyon oluşmaya başlıyor. Proje yöneticisi liderlik yeteneklerini ve tecrübesini konuşturarak dışarıdan gelen tüm sorunları kendi üstüne çekiyor ve ekibin rahat çalışmasını sağlıyor(İlişki Yönetimi)

-Proje Başarı ile istenen zamanda ve tahmin edilenden de üstün bir kaliteli ürün oluşturarak sonlanıyor. Fakat benzin göstergesindeki küçük bir hata tüm projenin kaderini etkiliyor. Belki de film boyunca proje yöneticisinin tek hatası bu idi. Fazla risk almak ve başarmaktan kaynaklanan bir özgüven taşması:) ile benzin azaltılırken göstergenin aslında yanlış olabileceği riski gözardı ediliyor(ki göstergeler ve çoğu aksam zaman kısıtından dolayı iyi test edilmeden montajlanmıştı). Bu da Risk yönetiminin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

5 thoughts on “Devrim Arabaları ve Proje Yönetimi

  1. Gerçekten çok güzel tespitlerde bulunmuşsunuz. Filmi böyle düşünerek gözümde yeniden canlandırınca bir başka oldu film benim için. iyi günler iyi çalışmalar 🙂

  2. Merhaba Çağdaş,
    Kalite yönetimi de es geçilmiş sanırım. Aslında kurtuluş savaşımızı da PY penceresinden bir değerlendirsen kefiyle okurduk 🙂
    Sevgiler.

  3. Selam Bora,
    Haklısın.
    “Kalite”, py kavramı olarak müşterinin isteğini tam olarak karşılamaktır. Ne eksik ne de fazla olmalıdır. Aslında filmde Müşterinin(Cemal Gürsel veya halk herkimse) hayal edebileceğinden bile daha güzel ve sorunsuz bir ürün ortaya çıkıyor.Hatta ilk başta motorun tipine karar verilirken 2 tip teknolojide arasında gidip geliniyor sonunda 2 farklı teknoloji için 2 ayrı motor üretiliyor. Buna da literatürde “gold plating” deniyor. Tüm bunlar ışığında bir Kalite yönetiminden bahsetmek biraz zor. Sonuçta müşteri motor teknolojisi ile değil arabanın gidip gitmediği ile ilgilendi:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s