Markalaşma mı yoksa fasonculuk mu?

Burada tartışmaya çok müsait gördüğüm bir yazıyı sizlerle paylaşmak istiyorum. Prof.Dr.Arman Kırım ile yapılan bu ropörtajda hocamız markalaşma ile kalkınmanın Türkiye için bir model olamayacağını, bunun için para ve zamanının olmadığını fakat Avrupa’nın fasonculuğunu yaparak kalkınabileceğimizi söylüyor. Hindistan ve Çin’i örnek göstererek onların Avrupa’ya uzak olduğunu, bizim ise hem kültür hem de fiziki açıdan daha yakın olduğumuz için fasonculukda daha avantajlı olduğumuzu söylüyor.

Ben bu yazıya katılmadığımı söylemek istiyorum. Zaten uzunca bir süredir fasonculuktan başka bir iş yapmayan ülkemizin başka bir çıkış yolunun olduğunu düşünüyorum. Daha düne kadar ülkemiz tekstil fasoncular cenneti iken şimdi Çin oldu. Orası da sömürülüp biraz palazlandırıltıktan sonra belki de Afrika’ya kayacak. Demek istediğim başkalarının ayak işlerini yapmak ancak bir süre bizi geçindirir. Er ya da geç ne kadar pahalıya mal olursa olsun katma değerli bir ürün üretmek ve marka olmak zorundayız.

Güney Kore’de devlet desteği ile koca bir otomobil ve elektronik sektörü oluşturuldu ve markalaşmayı başardılar. Biz ağır sanayi trenini kaçırdık ama istasyonda bekleyen yazılım ve elektronik treni hala bekliyor.

Ben binelim diyorum, ya siz?

Arman Kırım ile yapılan ropörtaja buradan ulaşabilirsiniz.

Kaynak: Marketing Türkiye, Ekim 2008, s.76-78

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s